22 JUN. 2016

Driekwart van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes wordt niet opnieuw gescreend op diabetes binnen een jaar na de bevalling, volgens een Amerikaanse studie. En dat terwijl deze vrouwen een flink hoger risico hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2.

De onderzoekers bekeken ruim 30.000 vrouwen die zwangerschapsdiabetes hadden. Driekwart van deze vrouwen kreeg geen screening binnen 1 jaar na de bevalling. Dit resultaat is zorgwekkend maar goed te verklaren. Na de bevalling verdwijnt de zwangerschapsdiabetes meestal binnen een dag. Tegelijkertijd speelt waarschijnlijk mee dat in het leven van vrouwen met jonge kinderen andere zaken meer aandacht vergen dan het risico op diabetes type 2.

Zeven keer vaker diabetes

De kans op diabetes is zeven keer groter voor vrouwen die ooit zwangerschapsdiabetes hebben gehad dan voor vrouwen die geen zwangerschapsdiabetes hebben gehad. Daarom is het belangrijk om deze vrouwen ook na de zwangerschap te volgen. Met name in de eerste 10 jaar na de zwangerschap, omdat de kansen dan het hoogst zijn om diabetes type 2 te ontwikkelen.

Controle belangrijk

In Nederland worden vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad in principe jaarlijks gecontroleerd in de eerste 5 jaar na de bevalling; daarna om de 3 jaar. Het Diabetes Fonds raadt vrouwen aan hier ook zelf scherp op te zijn. Controle zorgt namelijk voor een tijdige diagnose. Diabetes is beter te behandelen in een vroeg stadium.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Met een klein bedrag per maand of eenmalig steun je oplossingen.

Met een klein bedrag per maand of eenmalig steun je oplossingen.