23 APR. 2013

Wandelen of hardlopen voor de gezondheid? Allebei prima! Ze werken even goed voor een lager risico op diabetes type 2, hoge bloeddruk of cholesterol en hart- en vaatziekten.

Goed nieuws voor mensen die niet graag hardlopen, maar wel houden van wandelen! Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat het niet uitmaakt of je wandelt of hardloopt, beide manieren van bewegen zorgen er even goed voor dat je risico op hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes en hart-en vaatzieken kleiner wordt.

In het onderzoek werden 33.060 hardlopers en 15.045 wandelaars zes jaar lang gevolgd. Gemeten werd hoeveel ze wandelden of hardliepen en hoeveel van hen een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes en hartziekten kregen.

Uit de resultaten bleek dat wandelen of hardlopen even gezond is, als je dezelfde hoeveelheid energie verbruikt. Dus in een uur hardlopen verbruik je wel meer energie dan in een uur wandelen. Daar moet u wel rekening mee houden. Maar het soort beweging, hardlopen of wandelen, maakt dus niet uit.

De kans om diabetes type 2 te krijgen werd door hardlopen of wandelen met 12% verlaagd. Hoe meer de mensen wandelden of hardliepen, hoe beter. De resultaten zijn deze maand gepubliceerd in het vakblad Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Wandelen helpt niet alleen om diabetes te voorkomen, maar ook als u diabetes hebt is het is goed voor de gezondheid. Dit bleek uit onderzoek dat het UMC St. Radboud uitvoerde onder mensen met diabetes die de Vierdaagse liepen. Dit onderzoek is gefinancierd door het Diabetes Fonds. 

Tip: loop binnenkort mee met de Wandelvierdaagse 't Gooi!

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.