31 JAN. 2014

Kinderen die op hun vijfde al te zwaar zijn, hebben op hun veertiende vier keer zo veel risico op ernstig overgewicht (obesitas) als leeftijdgenoten met een gezond gewicht. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Mensen met obesitas hebben een erg grote kans op diabetes type 2.

De onderzoekers volgden meer dan 7700 Amerikaanse kinderen. Aan het begin van de studie waren ze gemiddeld 5,6 jaar en had 12,4 procent obesitas. Nog eens 14,9 procent had overgewicht. Tot hun 14e werden hun gewicht en lengte 7 keer gemeten. Toen ze 14 waren, had 20,8 procent obesitas en 17 procent overgewicht.

Vaker obesitas

Zware 5-jarigen hadden op hun 14e 5 keer zo vaak obesitas ontwikkeld als leeftijdgenoten die als kleuter een gezond gewicht hadden. Van de kinderen die tussen hun 5e en 14e obees werden, had bijna de helft op 5-jarige leeftijd al overgewicht.

Jong ingrijpen

Vaak beginnen gewichtsproblemen al vroeg, bij een hoog geboortegewicht. “Onze resultaten tonen aan dat het belangrijk is om je op jonge kinderen te richten. Veel kinderen hadden al een ongezond gewicht voordat ze naar school gingen. Voorkeuren en smaak ontwikkelen zich al op jonge leeftijd, dus dat is een goed moment om in te grijpen”, zegt onderzoeker Solveig Cunningham.

Nieuw onderzoek

Het is dus belangrijk om al in te grijpen bij jonge kinderen. Pauline Jansen van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam gaat achterhalen hoe we via gewoonten in het gezin kunnen ingrijpen, zodat kinderen minder kans hebben om als volwassenen diabetes type 2 te krijgen. Dat onderzoek wordt gefinancierd door het Diabetes Fonds.

Bron: Gezondheidsnet

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.