Bloemkool­pizza met tomaat

Aantal personen
2 personen
Kooktijd
45 minuten
Bereidingswijze
Menugang
Soort gerecht
Type gerecht
Bloemkoolpizza met tomaat

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 50 g geraspte kaas
  • 100 g tomatenpuree
  • 2 rode uien
  • 200 g wild wonder tomaatjes
  • 5 g verse basilicum
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel bakolie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Italiaanse kruiden naar smaak
  • peper naar smaak

Voedingswaarden (per persoon, gecontroleerd door diëtisten)

Energie
548 kcal
Koolhydraten
23 g
- waarvan suikers
14 g
Vet
36 g
- waarvan verzadigd
14 g
Eiwit
27 g
Vezels
10 g
Groente
450 g
Zout
1,1 g

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Was de bloemkool. Snijd de bloemkool in roosjes en maal de roosjes in de keukenmachine of rasp of snijd heel fijn.

Verhit een grote pan met een klein laagje water, doe de bloemkoolkorrels in een zeef of vergiet en stoom boven het kokende water circa 5 minuten. Doe de rasp daarna in een schone theedoek en wring goed uit.

Meng de bloemkoolrasp in een kom met de eieren, Italiaanse kruiden en de helft van de geraspte kaas.

Spreid de bloemkoolrasp uit over de beklede bakplaat en druk goed aan. Zorg ervoor dat de bloemkoolbodem dun is, zodat deze goed kan garen in de oven. Bak de bodem 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.

Doe wat bakolie in een koekenpan, voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak 2-3 minuten op een laag vuur. De smaak wordt hierdoor zacht en minder zuur.

Pel de ui en snijd in halve ringen. Was de tomaatjes en snijd doormidden of in vieren.

Bestrijk de voorgebakken bloemkoolbodem met de gebakken tomatenpuree. Beleg vervolgens met de ui, tomaatjes, overgebleven geraspte kaas en verse basilicum (bewaar wat basilicum voor de garnering). Breng op smaak met Italiaanse kruiden, olijfolie en peper.

Bak de bloemkoolpizza nog 10-15 minuten in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan. Garneer daarna met de overgebleven basilicum.

Tip: Je kunt deze bloemkoolpizza ook eens maken met andere toppings. Wat dacht je van: champignons, spinazie, broccoli, tonijn, kipfilet of chorizo?

Lekker en gezond eten met diabetes

Gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam. Gelukkig kan gezond heel lekker zijn! Ontdek het in de gratis brochure:

  • Adviezen en tips in heldere taal
  • Vanuit de officiële voedingsrichtlijn
  • Ook gebruikt door diëtisten en zorgverleners
Voorkant brochure Lekker en gezond eten met diabetes