11 MRT. 2013

De nieuwe GLP-1-medicijnen voor diabetes type 2 geven meer kans op ontsteking aan de alvleesklier (pancreatitis). Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, maar dat zegt nog lang niet alles. Gebruikt u Januvia of Byetta? Blijf dat gewoon doen en overleg eventueel met uw arts.

Mensen met diabetes hebben sowieso al meer kans op pancreatitis, een ontsteking van de alvleesklier. Uit onderzoek blijkt nu dat ook de zogeheten GLP-1-medicijnen het risico op pancreatitis wat verhogen. Die middelen zijn sinds een paar jaar op de markt. Ze beïnvloeden hormonen die de darmen aanmaken in reactie op eten.

Roken en drinken

Amerikaanse onderzoekers bestudeerden de gegevens van ruim duizend mensen met diabetes type 2 met en zonder alvleesklierontsteking. Ze zagen grote verschillen: de mensen met alvleesklierontsteking rookten en dronken meer, hadden meer last van galstenen en fors overgewicht. Maar ze slikten ook vaker GLP-1 medicijnen.

Nog niet duidelijk

Gebruikt u Januvia (sitagliptine) of Byetta (exenatide)? Blijf dat gewoon doen, en overleg eventueel met uw arts. Want het is nog helemaal niet gezegd dat de alvleesklierontsteking echt door de medicijnen komt. Ander onderzoek moet dat duidelijk maken. Er is overigens ook ander onderzoek waaruit deze week juist iets positiefs blijkt: dat mensen door deze medicijnen mogelijk minder kans op hartproblemen hebben.

In drie jaar tijd kregen maar 2 op de 100 patiënten pancreatitis. Het scheelt in ieder geval als u niet rookt, niet veel alcohol drinkt en niet te zwaar bent. Mocht u last krijgen van ernstige misselijkheid, buikpijn en overgeven, neem dan contact op met uw arts.

Bron: Healthnews.com

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.