Metformine werkt via de darmen
Ruim 650.000 mensen gebruiken het diabetes type 2-medicijn metformine om de bloedsuiker te verlagen. Maar hoe werkt het precies? Onderzoekers hebben nu ontdekt dat metformine werkt door de darmflora te veranderen.
Metformine wordt vaak als eerste middel voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2. Het medicijn is al decennia op de markt en zorgt ervoor dat het lichaam gevoeliger wordt voor de eigen insuline. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe metformine dit precies voor elkaar krijgt.
Veranderde darmflora
Onderzoekers hebben ontdekt dat metformine leidt tot diepgaande veranderingen in de darmflora van mensen met diabetes type 2. En dat deze veranderingen de werkzaamheid en neveneffecten van metformine beïnvloeden.
Ze zagen bij patiënten een toename van gunstige darmbacteriën en een afname van ongunstige soorten. Mede door de gunstige bacteriën daalt de bloedsuiker, verminderen lichaamsvet, ontstekingen en darmdoorlaatbaarheid, en wordt het lichaam weer gevoeliger voor insuline.
Anti-oxidanten
Maar de onderzoekers willen weten hóe de darmbacteriën zo’n groot verschil maken. In ieder geval produceren de gunstige darmbacteriën zogeheten flavonoïden, dat zijn anti-oxidanten, stoffen die het risico op diabetes type 2 verlagen. Bij mensen die al diabetes type 2 hebben, verbeteren ze waarschijnlijk de suikerstofwisseling.
Maar er zijn meer vragen. Daarom willen de onderzoekers nog dieper ‘in’ de darm gaan kijken; ze willen bijvoorbeeld weten of veranderingen in de darmgenen een rol spelen.