29 APR. 2016

Vandaag staat in de Telegraaf een artikel over een nieuwe stap in het onderzoek naar het ontstaan van diabetes type 1. Finse, Amerikaanse en Russische onderzoekers hebben in een grootschalige studie ontdekt dat diabetes type 1 mogelijk kan worden verklaard door de hygiëne hypothese. 

Bij diabetes type 1 valt het afweersysteem de insulineproducerende cellen aan, waardoor levenslang insuline toedienen noodzakelijk is. Volgens de hygiëne hypothese zijn veel auto-immuunziekten, zoals diabetes type 1, te verklaren doordat kinderen op jonge leeftijd te weinig in contact zijn geweest met bacteriën en virussen.

Ontstaan van je afweersysteem

Een gezonde ontwikkeling van de darmflora in de eerste jaren van ons leven is cruciaal om de afweer te reguleren. We weten dat bij de meeste kinderen met diabetes type 1 de eerste antistoffen tegen diabetes al aanwezig zijn voor het derde levensjaar. Die ontstaan dus in dezelfde tijd waarin de darmflora zich sterk ontwikkelt. De onderzoekers van het internationale onderzoeksverband DIABIMMUNNE onderzochten deze link.

De beestjes in je darmen

De onderzoekers volgden 222 baby’s uit Finland, Estland en Rusland van hun geboorte tot hun derde jaar. Finland is het land met het hoogste aantal mensen met diabetes type 1, Rusland heeft juist het laagste aantal. Estland zit er tussenin. De onderzoekers namen bloed en ontlasting af. Wat bleek? Bij de Finse baby’s werden meer ‘gram-negatieve anaerobe bacteriën’ gevonden en bij de Russische meer melkzuurbacteriën, zoals E. coli. Beide bacteriesoorten produceren verschillende lipopolysaccharides (LPS). Onderzoekers toonden aan dat de LPS van het type bacterie dat de Russische kinderen meer hadden, het ontstaan van diabetes type 1 kan remmen. Het type bacterie dat de Finse kinderen hadden, zorgden niet voor een remming.

Wat betekent dit?

Dit onderzoek bevestigt dat een goede darmflora het risico op het ontstaan van diabetes type 1 verkleint. Een natuurlijke geboorte draagt hier ook aan bij, net als het geven van borstvoeding. De bacteriën bij een natuurlijke geboorte en de beschermende antistoffen in borstvoeding bevorderen namelijk de darmflora van het kind. En dit verlaagt weer het risico op diabetes type 1. Het is een mooie stap voorwaarts in het onderzoek naar het ontstaan van diabetes type 1 en er is nu meer onderzoek nodig naar de ontwikkeling van een medicijn of preventief middel om de ziekte te voorkomen.

Het onderzoek naar de hygiëne hypothese en diabetes type 1 is gefinancierd door JDRF, een internationale organisatie die wereldwijd onderzoek naar diabetes type 1 mogelijk maakt.