27 JUN. 2016

Vroegtijdig opsporen van diabetes type 1 leidt tot een vermindering van diabetische ketoacidose bij diagnose. Duitse onderzoekers doen onderzoek naar vroege screening op diabetes type 1 bij kinderen.

Broertjes en zusjes van kinderen met diabetes type 1 hebben een verhoogd risico op diabetes type 1. Dit geldt ook voor kinderen van ouders met diabetes type 1. Hoe kom je erachter om welke kinderen het gaat? Door screening. Onderzoekers kunnen de antistoffen namelijk meten in het bloed. Maar liefst 80% van de kinderen die diabetes type 1 krijgt, had als peuter of kleuter al twee of meer verschillende antistoffen in het bloed. 

Screening van diabetes type 1

Het afgelopen jaar is bij 26.760 Duitse kinderen tussen de twee en vijf jaar een buisje bloed afgenomen. Daarin testten de onderzoekers de aanwezigheid van antistoffen tegen eilandjes. 105 Kinderen bleken positief te testen op twee of meer antistoffen. Deze kinderen en hun ouders kregen vervolgens informatie over hoe diabetes type 1 zich ontwikkelt, het meten van de bloedsuiker en symptomen van diabetes. Komend jaar willen de onderzoekers nog zeker 75.000 Duitse kinderen te testen.

Waarom screenen?

De Duitse dr. Ziegler wil met de Fr1da studie onderzoeken of de screening en de begeleiding de emotionele stress na de diagnose verminderen. Als je tijdig op de hoogte bent van wat er gaat komen, dan ben je hier beter op voorbereid. Ook verwachten ze dat het risico op diabetische ketoacidose en ziekenhuisopnamen voor de diagnose afneemt. In Nederland is bij een op de drie kinderen met diabetes type 1 bij diagnose sprake van ketoacidose.

Hoewel het nu nog niet mogelijk is om diabetes type 1 te voorkomen, kan dit misschien in de toekomst wel. Door te screenen op de antistoffen die wijzen op diabetes type 1, weten we vroegtijdig wie een verhoogd risico heeft en een preventieve behandeling moet krijgen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.