Wat is suiker?

Suiker is een zoete stof. Het is een soort koolhydraat. Suiker zit onder andere in fruit, groente en melk. We halen het ook uit suikerbiet en suikerriet. Dan heet het kristalsuiker of tafelsuiker.
Sommige producten hebben van zichzelf suiker. Zoals appels, tomaten of melk. Suiker uit suikerbiet of of suikerriet voegt men vaak toe aan bewerkte producten. Het zit bijvoorbeeld in frisdrank, koek en snoep.
Soorten suiker
Er zijn twee soorten suiker: monosacharide en disacharide. Monosacharide bestaat uit 1 suikermolecuul. Bijvoorbeeld fructose, glucose en galactose. Disacharide heeft 2 suikermoleculen. Sacharose, lactose, maltose en trehalose zijn de bekendste disachariden.
Meer lezen: Welke soorten suiker zijn er?
Andere namen voor suiker
Op de verpakking van een product staat suiker vaak niet zo genoemd. Ook monosacharide of disacharide staat meestal niet op het etiket. Er zijn ruim 50 namen voor suiker. Bijvoorbeeld dextrose, melasse, turbinado, isoglucose of gula djawa.
Meer lezen: Andere namen voor suiker
Andere vormen van suiker
Stroop en siroop maken producten ook zoeter. Bijvoorbeeld ahornsiroop, dadelstroop en glucosesiroop. Hier zit veel suiker in. Meestal is een woord dat eindigt op –ose, -siroop of –stroop een vorm van suiker.
Meer lezen: Hoe kun je suiker herkennen?

Productie van suiker
Kristalsuiker komt uit de wortel van suikerbieten. Rietsuiker komt uit het sap in de stengel van suikerriet. Kristalsuiker en rietsuiker zijn allebei geraffineerde suikers. Raffineren betekent het schoonmaken en filteren van een chemische stof. Fabrikanten raffineren de suiker, zodat mensen dit kunnen eten.
Suikerriet en suikerbiet
Rietsuiker en kristalsuiker worden allebei gecentrifugeerd tijdens het raffineren. Kristalsuiker centrifugeren ze langer dan rietsuiker. Kristalsuiker is hierdoor lichter dan rietsuiker. Bij rietsuiker blijft een klein beetje bruine siroop achter in de suiker. Suikerriet komt vooral uit Brazilië, India en China. Suikerbiet wordt veel in Nederland gemaakt. Maar Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten maken de meeste suikerbieten.
Leestip: Wat is geraffineerde suiker?
Wat doet suiker?
Suiker heeft een zoete smaak. Daarom vinden veel mensen het lekker. Fabrikanten stoppen het dus graag in hun producten. Maar suiker is meer dan een smaakmaker. Suiker is een:
- Zoetstof
- Vulmiddel
- Conserveermiddel
- Gelvormer
- Structuurmiddel
- Stabilisator
- Kleurmiddel
Suiker als conserveermiddel en structuurmiddel
Soms gebruiken fabrikanten suiker om een product beter te kunnen bewaren. Bijvoorbeeld jam. Als hier veel suiker in zit, vinden bacteriën het niet fijn. Door hier suiker als conserveermiddel in te stoppen, kun je jam langer bewaren. In koekjes zit ook veel suiker. Natuurlijk voor de zoete smaak, maar ook voor de structuur. Suiker bepaalt hoe korrelig of knapperig een koekje is.
Suiker in je lichaam
Suiker bestaat uit glucose en fructose. Je lever verwerkt de fructose. Glucose wordt opgenomen in je bloed. Je lichaam maakt het hormoon insuline om de glucose te verwerken. Het zorgt ervoor dat glucose uit je bloed in je weefsels komt. Dan kan je lichaam het gebruiken als energie.
Leestips:
- Wat doet suiker met je darmen?
- Wat doet suiker met je tanden?
- Wat doet suiker met je lever?
- Wat doet suiker met je spieren?
Suiker en je gezondheid
Je hebt energie nodig om te denken en bewegen. Suiker is dus niet altijd slecht voor je lichaam. Krijg je te veel suiker binnen? Dan kan dit wel slecht zijn voor je lichaam. Als je veel suiker eet, kun je te zwaar worden. Overgewicht vergroot de kans op diabetes type 2. Te veel suiker kan ook zorgen voor schade aan je tanden, darmproblemen en vermoeidheid.
Te veel suiker in je omgeving
De helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht. En 1,1 miljoen mensen hebben diabetes type 2. Dit komt vooral door de ongezonde voedselomgeving. We worden continu verleid om ongezond te eten en drinken. Bijvoorbeeld in de supermarkt waar 80 procent van het aanbod niet gezond is. En 83 procent van de aanbiedingen is gericht op ongezonde voeding.

Frisdrank en overgewicht
Er is veel onderzoek gedaan naar wat suiker doet met je gezondheid. Hierdoor weten we dat dranken met suiker je kans op overgewicht vergroot. Bijvoorbeeld frisdrank of vruchtensap. Dranken met toegevoegde suikers vergroten ook het risico op diabetes type 2. Daarom is het advies om zo min mogelijk frisdrank en andere dranken met suiker te drinken.
Lees meer: Wat doet frisdrank met je lichaam?
Hoeveel suiker mag je per dag?
De European Food Safety Authority (EFSA) geeft advies over hoe gezond en veilig producten zijn. De EFSA zegt niet hoeveel suiker je maximaal mag per dag. Ze adviseren wel om zo weinig mogelijk toegevoegde en vrije suikers te eten en te drinken. Dan houd je het risico op ziekten die door voeding komen zo laag mogelijk.
Suiker en verslaving
Veel mensen denken dat suiker verslavend is. Dit is niet vreemd. Suiker activeert een speciaal stukje in je hersenen: het beloningscentrum. Net zoals bij drugs. Hierdoor krijg je snel meer behoefte aan suiker. Toch kun je niet verslaafd zijn aan de stof suiker. Je krijgt geen klachten als je minder suiker eet. Terwijl je wel onthoudingsverschijnselen krijgt als je stopt met drugs of alcohol. Ook hoef je niet steeds meer suiker te nemen voor hetzelfde fijne gevoel.
Meer lezen: Wat doet suiker met je hersenen?
Suikeradvies
Suiker is geen gif. Het is niet alleen maar slecht voor je. Te veel suiker is wel ongezond. Kies daarom voor producten zonder toegevoegde suikers. Bijvoorbeeld water, thee of koffie in plaats van frisdrank of vruchtensap. Haal daarnaast zoveel mogelijk energie uit natuurlijke suikers. Neem groente, fruit en melkproducten in plaats van koek of snoep. Kies zoveel mogelijk voor producten in de Schijf van Vijf
Minder toegevoegde suikers
Minder suiker eten is niet makkelijk. Zoete producten geven je een goed gevoel. Om je te helpen hebben we een aantal interessante artikelen met handige tips:
Feiten en fabels over suiker
Over suiker zijn veel misverstanden. Wat is waar en wat niet? We zetten een aantal uitspraken die waar en niet waar zijn op een rij.
'Het is beter om helemaal geen suiker te eten'
Fabel. Je lichaam kan niet zonder suiker. Je hebt glucose nodig om te kunnen denken en bewegen. Voedingsmiddelen die je nodig hebt voor een gezond eetpatroon, zoals fruit, zuivel en diverse groenten, bevatten suiker. Je lichaam heeft al voldoende aan de suikers die het uit deze producten haalt. Suiker is dus niet per definitie slecht voor je, maar het is wel aan te raden om goed te letten op de inname van vrije suikers.
'Suiker uit fruit is gezonder dan kristalsuiker'
Fabel. Er bestaan geen gezonde en ongezonde suikers. Of je nu een appel eet of een glas cola drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn. Wel is een stuk fruit vanzelfsprekend een gezondere keuze dan een glas frisdrank. Dit komt door de andere voedingstoffen die in fruit zitten, zoals vezels, vitaminen en mineralen.
'Een glas appelsap bevat meer dan 6 suikerklontjes'
Feit. Een glas appelsap van 250 ml bevat doorgaans ongeveer 6 suikerklontjes. Dit is meer dan 20 gram suiker. Schrik niet: in een glas appelsap zit ongeveer evenveel suiker als in een glas cola of sinas. En suiker zit nog in veel meer producten waarvan we het niet verwachten. Door deze verborgen suikers krijgen we al gauw meer suiker binnen dan goed voor ons is.
'Suiker bevat meer energie dan andere koolhydraten'
Fabel. Er zijn verschillende soorten koolhydraten, maar ze zijn allemaal goed voor 4 kilocalorieën (kcal) per gram. Ter vergelijking: 1 gram vet levert 9 kcal, 1 gram eiwitten levert 4 kcal en 1 gram alcohol 7 kcal. De energiebehoefte van volwassen mannen ligt rond de 2.500 kcal per dag. Volwassen vrouwen hebben gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig.
'Van suiker krijg je diabetes'
Fabel. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd, maar het is niet zo dat je van te veel suiker direct diabetes krijgt. Echter, veel suiker binnen krijgen kan leiden tot overgewicht. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op diabetes type 2.
'Je kunt suiker gebruiken als conserveermiddel'
Feit. Een hoge concentratie van suiker is ongunstig voor bacteriën en andere micro-organismen die voedingsmiddelen kunnen bederven. Een goed voorbeeld van een door suiker geconserveerd product is jam. Jam wordt gekonfijt om de smaak en textuur te behouden. Omdat het suikergehalte zo hoog is, kunnen bacteriën niet overleven.
'Stevia is een natuurlijke suiker'
Fabel. Stevia is geen suiker, maar een zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de steviaplant. In Zuid-Amerika wordt stevia al geruime tijd als zoetstof gebruikt. Stevia bevat geen calorieën, maar is wel 200 tot 300 keer zo zoet als suiker en wordt daarom een intensieve zoetstof genoemd. Sinds 2011 is de zoetstof goedgekeurd door de Europese Unie. Stevia wordt op voedingsetiketten aangeduid met E960.
De Nationale Suiker Challenge gemist?
Wil je ook 7 dagen eten en drinken zonder toegevoegde suikers? Je kunt ook later meedoen. Dat scheelt gemiddeld 86 suikerklontjes per week! Schrijf je gratis in en krijg ook de smaak te pakken.
