Gevulde wijnbladeren (sarma)

Bereiding

Kook verse druivenbladeren drie minuten, tot ze buigzaam zijn.

Week de wijnbladeren op zuur (Sarma) enkele uren in koud water en ververs tussendoor het water. Verwijder de steeltjes.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
Maak de uien en de knoflook schoon en snijd dit klein.

Dompel de tomaten in kokend water en ontvel ze. Snijd de tomaten klein.
Hak de peterselie klein.

Fruit de uien en de knoflook in de helft van de olie zacht. Voeg de rijst toe met een kopje water. Laat de rijst in ca. 5 minuten het water opnemen.
Maak de rijst op smaak met de peterselie, wat citroensap, de sambal, de munt en een beetje zout. Meng de pijnboompitten er door.

Leg de wijnbladeren plat voor je. Schep er een beetje vulling op. Vouw ze dicht tot rolletjes van 5 cm lang en 1 à 2 cm dik (sarma).
Leg ze met de naad naar beneden in een pan met een dikke bodem.

Was de overgebleven tomaat en snijd hem in plakken. Was de citroen en snijd hem in plakken.Leg de tomaat en de citroen op de sarma.
Giet er de andere 2 eetlepels olijfolie over en voeg zoveel water toe dat de sarma half onder staan.

Breng de sarma aan de kook, verlaag het vuur daarna en laat het gerecht nog 45-50 minuten koken.

Serveer de sarma met citroensap, halfvolle Turkse yoghurt, een salade en bruin brood (deze zijn niet meeberekend in de voedingswaarde).

Tip van diëtist Sara van Grootel, adviseur van het Diabetes Fonds: zilvervliesrijst is gezonder dan witte rijst omdat er meer vitamines, mineralen en vezels in zitten dan in witte rijst.

 

Foto: Shutterstock

Ingrediënten

  • 200 g wijnbladeren
  • 200 g zilvervliesrijst
  • 45 g pijnboompitten
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 3 grote tomaten
  • 4 takjes peterselie
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 theelepels sambal oelek
  • 1 theelepel gedroogde munt
  • ½ citroen
  • 1 tomaat

Koolhydraten 23,4 g
waarvan suikers 2,9 g
Vet 9,2 g
waarvan verzadigd 1,2 g
Eiwit 7 g
Vezels 1,9 g
Groente 90 g
Kcal 206
Zout 0,13 g