Kruidnoten / Pepernoten

Bereiding

Wie kan zich Sinterklaas voorstellen zonder pepernoten of kruidnoten? Met dit recept maak je suikervrije kruidnoten die wat gezonder zijn dan de tradionele variant. En toch overheerlijk.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Meng de boter met de zoetstof en de speculaaskruiden.

Voeg de tarwebloem, het volkorenmeel, de bakpoeder en de melk toe. 

Kneed het geheel met koude handen tot deeg. Vorm van het deeg 55 kleine  balletjes. Leg de balletjes op een ingevette of met bakpapier
beklede bakplaat. Druk ze nog iets plat en laat 12-15 minuten bakken. Vloeibare margarine bevat meer natrium dan boter. Extra zout toevoegen is daarom niet nodig.

In deze kruidnoten zit minder verzadigd vet, minder suiker en meer vezels dan gewone kruidnoten.
De voedingswaarden gelden voor 1 portie van 5 kruidnoten, dat is vergelijkbaar met een koekje. 

Hier vind je meer informatie over hoeveel kunstmatige zoetstoffen je mag gebruiken.

Gebruik je toch liever 50 gram suiker in plaats van zoetstof? Reken dan 4 g koolhydraten extra per portie van 5 pepernoten.

Foto: Bente Lysen

Ingrediënten

  • 60 g volkoren tarwemeel
  • 30 g tarwebloem
  • 30 g vloeibare margarine
  • 5 g zoetstof in poedervorm (ter vervanging van 50 g suiker)
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 2 g bakpoeder
  • 25 ml magere melk

Koolhydraten 6 g
waarvan suikers 0,7 g
Vet 2,4 g
waarvan verzadigd 0,2 g
Eiwit 0,9 g
Vezels 0,6 g
Groenten 0 g
Kcal 49
Zout 0,08 g

Per 5 pepernoten